trottast.blogg.se

Utvecklingar och invecklingar av sådant som inte ryms på twitter.

"Lärarfacken" igen...

Publicerad 2014-11-15 13:48:53 i Allmänt,

En twitterdiskussion med en glad lärarförbundare kan ibland väcka tankar.

Uppenbarligen tycker (vissa?) lokala fack inom Lärarförbundet (och Lr?) att de inte är deras sak att bevaka att anställningar går korrekt till.

Om en obehörig anställs går man inte alls (vilket jag trodde var självklart) igenom alla ansökningar för att se att lagen följs och att ingen medlem blivit förbigången.

Som medlem i facket förväntas du, när du (tidigast efter ett par månader) får ett ”tjänsten är nu tillsatt med annan sökande” själv kontakta arbetsgivaren, begära ut ansökningarna, kontrollera att den som fått jobbet inte är obehörig och sedan kontakta facket och då få hjälp.

För det lokala facket skulle en sådan process ta en max en halvtimme per anställning – säg tre timmar på ett läsår om det är extrem omsättning på obehöriga lärare. Men, nej, sådan anser man sig inte ha tid med.

 

Är det konstigt att det anställs obehöriga? Det är uppenbarligen i praktiken helt riskfritt (hur många ids kolla upp vartenda jobb man sökt?). Arbetsgivaren kan lätt få en billigare anställd som dessutom inte FÅR tillsvidareanställas. Ekonomiskt effektivt och en otrygg anställd som knappast kommer våga vara kritisk eller säga nej till extraarbete. Och skulle hen vara dum nog att sticka ut hakan så är det tack och hej inom ett halvår.

 

Och så tycker folk man är rättshaverist när man ifrågasätter om lärarfacken bryr sig om sina medlemmar.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela